Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[Download] ~ Portret al artistului la tinerețe by James Joyce ~ eBook PDF Kindle ePub Free

Portret al artistului la tinerețe

📘 Read Now     📥 Download


eBook details

  • Title: Portret al artistului la tinerețe
  • Author : James Joyce
  • Release Date : January 12, 2012
  • Genre: Literary,Books,Fiction & Literature,
  • Pages : * pages
  • Size : 4384 KB

Description

Capodopera autobiografică "Portret al artistului la tinereţe", publicată în volum în 1916, este o naraţiune în cinci părţi a vicisitudinilor şi avatarurilor copilăriei şi adolescenţei lui Joyce la Dublin. Într-o Irlandă frământată de eterne tulburări şi conflicte politice, într-o familie cu mulţi copii, sărăcită, redusă la mizerie de un tată uşuratic şi petrecăreţ şi de o mamă habotnică, orbită de religiozitate. O copilărie marcată de rigorile drastice ale unor şcoli iezuite şi o adolescenţă petrecută într-o societate sufocată de bigotism, de un tradiţionalism deviat într-un misticism menit să înnegureze cu spaime transformările fiziologice şi efuziunile sentimentale şi senzoriale ale pubertăţii.

Joyce transferă toate aceste trăiri personajului pe care-l numeşte Stephen Dedalus. Simbolica numelui e transparentă: Stephen îl evocă pe Sfântul Ştefan, primul martir al creştinismului, ca o emblemă a jertfei de sine pe care o presupune creaţia artistică; iar Dedalus trimite la eroul din mitologia greacă Dedal, care reuşeşte să zboare din labirint cu ajutorul unor aripi din ceară. Stephen Dedalus, alias Joyce, după o educaţie iezuită traumatizantă, evadează în lume şi se dedică literaturii.

Spaimele inoculate elevilor de către preoţii iezuiţi cu privire la osândele care-i aşteaptă pe cei căzuţi în păcat (mai cu seamă în păcatul trupesc) ating în roman dimensiuni danteşti. Roman inovator prin tehnicile sale moderniste, dezvoltate ulterior în Ulise, "Portret al artistului..." a influenţat mari scriitori precum Virginia Woolf, Samuel Beckett sau William Faulkner.


Download Books "Portret al artistului la tinerețe" PDF ePub Kindle


Post a Comment for "[Download] ~ Portret al artistului la tinerețe by James Joyce ~ eBook PDF Kindle ePub Free"